FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Nyitra


 
Bemutatkozás
· Városunkról
· Történelmünk
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum
· Nyitra híres szülöttei

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publikációk
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin

 
Időjárás
Predpoved pocasia :: www.meteo.sk

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt
 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Országos támogatóink

 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
Nyitra megye: Beindult a koalíciós gõzhenger
Helyi hírek
43818
"A szlovák koalíció képviselői beindították a gőzhengert. Igaz, húsz évvel később, és ezúttal nem Aranyidán, hanem Nyitrán, 2014-ben" – fogalmazott portálunknak Farkas Iván a január 27-i Nyitra megyei közgyűlést követően. A Nyitra megyei önkormányzat második testületi ülésén megválasztották a megye két alelnökét, egyiket a Smer, másikat a KDH szlovák koalíciós képviselői közül. Az ellenzéki MKP-nek ezúttal sem jutott alelnöki pozíció annak ellenére, hogy a képviselőtestület összetétele korántsem egysíkú – tudatta a Felvidék.mával Farkas Iván, az MKP megyei frakciójának vezetője.
„A százalékpontos arány 60 : 40 a koalíció javára. Mivel a megyei önkormányzat képviseleti jellegű (nem kormányzati, ahogyan gyakran érvelnek a koalíciós frakcióvezetők), párhuzamot vonhatunk tehát a pozsonyi törvényhozással: ott a parlament négy alelnöki helye közül kettő az ellenzéket illeti meg" – fogalmazott Farkas.
Véleménye szerint azonban a megyei tanács jóváhagyott összetétele sem felel meg a szabályoknak. Hangsúlyozta: a megyei képviselőtestület házszabálya – a megyékről szóló törvény szellemében – előírja, hogy a megyei képviselőcsoportok – frakciók – létszámának arányában kell létrehozni a tanácsot. Ezen előírásnak megfelelne a 4:3:3 arány (Smer:MKP:KDH), ám a képviselőtestület a frakciók arányainak nem megfelelő 5:3:3-as összetételt szavazta meg a Smer javára. Farkas Iván portálunknak elmondta: felkérték a megye főellenőrét, vizsgálja meg a határozat törvényességét. „Az MKP frakcióvezetőjeként levélben fogom megszólítani a megye elnökét, Milan Belicát, ne írja alá ezt a határozatot" – jelentette ki.
Farkas Iván úgy véli: a megyei önkormányzatok szakbizottságai megválasztásánál érhető tetten leginkább a „gőzhenger beindítása". Beszámolt róla, hogy a képviselőtestület létrehozott 11 bizottságot, ebből 8 szakbizottságot. Egyúttal megválasztottak a nyolc szakbizottság elnökeit, amelyeknek élére szlovák koalíciós képviselőt választottak meg.

Farkas elmondta: a közgyűlésen elutasították az MKP képviselőcsoportjának módosító javaslatát, hogy az arányosság elvét betartva három bizottság elnöki tisztsége illesse meg az ellenzéket. A politikus utalt arra, hogy a pozsonyi törvényhozásban a 19 bizottság közül 9 bizottság elnöke ellenzéki parlamenti képviselő. Farkas úgy látja: a megyei szlovák koalíció képviselői érvelésük közepette gyakran térnek vissza a „hírhedt" első, 2001-2005-ös választási időszak történéseihez. "Az első választási időszakban a 9 szakbizottság közül 3 szakbizottság elnöke volt szlovák ellenzéki képviselő, nem elhanyagolható jelentőségű bizottságokat vezettek akkor: a szociális, az egészségügyi és az idegenforgalmi bizottságot. Egy átlagos megyei szakbizottságban ma 7 koalíciós képviselő, az MKP 2 képviselője és egy frakción kívüli képviselő foglal majd helyet" – magyarázta Farkas.
Hozzátette: a megyét irányító koalíció a képviselőtestületi ülés jegyzőkönyve hitelesítőinek megválasztásánál sem pihentette az „úthengert": nem fogadta el azt az alapelvet, mely szerint a január 27-i ülésen és a jövőben is a jegyzőkönyv két hitelesítője közül egy koalíciós, a másik ellenzéki képviselő legyen. „Ez bizonyítja igazán, mennyire nem tiszta a koalíciós megyei képviselők lelkiismerete" – mutatott rá.
„A január 27-i testületi ülésen bebizonyosodott, hogy Nyitra megyében folytatódni fog a szlovák koalíció diktatúrája, az ellenzék teljes kiszorítása a döntéshozatalból. A gőzhenger tehát eltapossa a megye déli járásaiban élő polgárok jogos érdekeinek érvényesítését. A meglepő besztercebányai választási eredményt követően úgy gondoltuk, mementó lehet ez a további megyékben tevékenykedő smeres megyei képviselet számára. Megszűnhet önző, elutasító, kitaszító politikai stílusuk Nyitra megyében. Tévedtünk, a Nyitra megyei önkrományzat második testületi ülése arról tett tanúbizonyságot, hogy a szlovák koalíciós képviselők nem érdekeltek abban, hogy a megye összes járásában élők számára végezzen a megyei önkormányzat elfogadható, kiegyensúlyozott tevékenységet" – fogalmazott Farkas Iván.
„A megyét irányító koalíció politikai arroganciája komoly aggodalomra ad okot, hiszen mi a megye déli négy járásának lakosságát képviseljük, rajtunk keresztül ezt a térséget teljesen ki akarják szorítani a megyei döntéshozatalból. A szlovák koalíció diktatúrája a jelek szerint folytatódni fog sőt, még be is keményítettek" – fejtette ki a politikus. Arra a kérdésünkre, mit tehet ilyen helyzetben a megyei ellenzék, Farkas azt felelte, a lehetséges megoldásról már tegnap, a képviselőtestületi gyűlés után értekeztek. "Hideg fejjel kell elemezni a kialakult helyzetet, éppen ezért az MKP frakció következő tanácskozásán térünk majd vissza a hogyan továbbra" - jegyezte meg az MKP Nyitra megyei frakcióvezetője.
Nyitra megyében a szlovák koalíciót három párt képezi: a Smer, a KDH és az SNS, összesen 33 képviselőjük van. Az ellenzékben az MKP 15 képviselője, a jobboldali tömörülés 3 képviselője és 3 független képviselő politizál.

Nyitra megyei önkormányzat - az MKP megyei képviselőienk részvétele a megye szerveiben:

Nyitra Megyei Tanács: Farkas Iván, Horváth Árpád, Baranyay Zsolt
Az MKP képviselőcsoportjának vezetője: Farkas Iván
A képviselőcsoport vezetőjének helyettese: Gyarmati Tihamér

Szakmai bizottságok:
Pénzügyi bizottság: Földes Csaba, Borsányi Gyula
Közlekedési bizottság: Horváth Árpád, Jancsó István
A kultúra és sport bizottsága: Cseri Zita, Petheő Attila
Vagyonkezelési bizottság: Gyarmati Tihamér, Csenger Tibor
Szociális bizottság: Hugyivár Imre, Baranyay Zsolt
Oktatási bizottság: Szigeti László, Becse Norbert
Idegenforgalom és a HÁEgy bizottsága: Szigeti László, Stubendek László
Egészségügyi bizottság: Szabó Olga, Hugyivár Imre
Egyelőre nem alakult meg a Régiófejlesztési és területrendezési bizottság, amelybe az MKP a következő képviselőket javasolja: Farkas Iván, Csenger Tibor, Jancsó István. 

Egyéb, nem szakmai bizottságok:
Ellenőrzési bizottság: Stubendek László, Petheő Attila
A vagyonbevallásokat ellenőrző bizottság: Szabó Olga, Földes Csaba
Egyelőre nem történt meg a Mandátumvizsgáló bizottság tervezett átalakítása sem, amelybe az MKP a következő képviselőket javasolja: Cseri Zita, Gyarmati Tihamér - tudtuk meg Farkas Ivántól.

Felvidék.ma
Dátum: 2014. January 28. Tuesday, 11:56 Szerző: beikk
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Helyi hírek
· Írta: beikk


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Helyi hírek:
Délibábos Hortobágy szlovákul és a szlovákok nyelvi sérelmeinek kárpótlása


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Web site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.

PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio