FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Nyitra


 
Bemutatkozás
· Városunkról
· Történelmünk
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum
· Nyitra híres szülöttei

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publikációk
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin

 
Időjárás
Predpoved pocasia :: www.meteo.sk

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt
 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Országos támogatóink

 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
Turulszobrok a nyitracsehi Jurta Látványtárban
Kultúra

Virágvasárnap, április 1-jén nyílt meg Nyitracsehin a Jurta Látványtárban - a felvidéki körút utolsó állomásán - a Turulszobrok a Kárpát-medencében fotókiállítás.A Jurta Látványtár gondozói, Csámpai Ottó, felesége és az apja nyomdokaiban járó fiuk, ifjabb Csámpai Ottó voltak az esemény házigazdái, szervezői a nem mindennapi hangulatot sugárzó helyszínen. A Nyitracsehi Férfi Éneklőcsoport katonadalokkal köszöntötte az érdeklődők népes csoportját.
Dr. Csámpai Ottó Lukács evangéliumából merített bibliai idézettel teremtett virágvasárnaphoz, a kezdődő nagyhéthez illő hangulatot. Az angyal ezt mondta Máriának: "A Szentlélek galamb képében száll rád, s a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért a születendő Szentet is az Isten Fiának fogják hívni". Ezután egy részletet olvasott fel Kálti Márk Képes Krónikájából: „ ... Ögyék fia Előd Szittyaföldön Őnedbeli lánytól fiat nemzett, kinek neve lett Álmos, annak okáért, mert anyjának álmában keselyű-forma madár jelent meg, rászállott és ettől teherbe esett; méhéből rohanó víz fakadt, meggyarapodott, de nem a maga földjén: ebből azt jósolták, hogy ágyékából dicső királyok származnak." Dr. Csámpai Ottó hozzátette: „A hasonlóság félelmetes és egyben elgondolkodtató, bár párhuzamot keresni eretnekség lenne! De visszatérve a mai virágvasárnapra, amikor Jézus bevonul Jeruzsálembe, érdemes elgondolkodni azon, hogy Jeruzsálem ógörög neve Hierosolyma - a Szent Sólyom városa ... Ez már nem véletlen és nem is eretnekség..."
A kiállítást Palotás József, a Rákóczi Szövetség kecskeméti szervezetének elnökségi tagja és Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért elnöke nyitotta meg. E két szervezet összefogásának köszönhetően jutott el a közel félezer turulszoborról készült fotókiállítás egy része a felvidéki magyarokhoz, február közepe óta Nyitracsehi a hetedik állomás, ahol az érdeklődők megtekinthetik a fotókat. A megnyitó ünnepségen jelen volt Katona Bernadette is, aki fiatal vállalkozó hölgy, és üzleti útjai során szembesült azzal, hogy a Kárpát-medencében milyen sok helyen van turul-szobor, s kezdte el a helyszíneken a fényképezést. Palotás József, aki a gyűjtemény Magyarországon kívüli területén való bemutatását segíti és szorgalmazza, a turulszobrokat, a nagy sikerű fotógyűjteményt a nemzeti összetartozás jelképének tartja. Duray Miklós felvidéki politikus, közíró pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen fontos, hogy kézzel fogható jelei vannak a nemzeti emlékezetnek, emlékeztetett arra, hogy 1996-ban a honfoglalás ezredik évfordulójára állított emlékműveinket a szlovák állam hatalmi erővel el akarta távolíttatni, de összefogással sikerült ezt megakadályoznunk.
Katona Bernadette portálunknak elmondta, nagyon örül annak, hogy a kiállítás eljutott a Zoboraljára is. Nyitracsehiből a gyűjteményt most már visszaviszik Magyarországra, mert ott is nagy az érdeklődés iránta. Egyébként a várpalotai Trianon Múzeumban van a helye, a körút legvégén oda kerülnek a képek. Igyekszik a gyűjteményt még gyarapítani. Elmondta, hogy két budapesti barátnőjével érkezett a megnyitóra, és mielőtt Nyitracsehibe jöttek voltak, megtekintették a Zobordarázsban a román kori Szent Mihály templomot, csodálatos élményben volt részük, a helyi plébános nagy szeretettel fogadta az érdeklődőket és saját autójával vitte fel őket a hegyre, hogy belülről is megtekinthessék a műemlék-templomot. Nyitracsehin megható fogadtatásban részesültek, hálás köszönet jár a vendéglátóknak, és mindenkinek, aki a felvidéki hét helyszínen, Somorján, Nagymegyeren, Békén, Dunaszerdahelyen, Nyárasdon, Búcson és végül itt, Nyitracsehin a kiállítást megszervezte.

A Jurta Látványtár két éve működik Nyitracsehin, bővebb információk a http://www.jurtalatvanytar.sk/ oldalon olvasható a kezdeményezésről.
Az eseményről készült fényképek megtekinthetőek a képgalériánkban. 

Forrás:Felvidék.ma
Nyitrai Polgár Info

Dátum: 2012. April 03. Tuesday, 14:44 Szerző: beikk
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Kultúra
· Írta: beikk


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Kultúra:
Petõfi Sándor - Élet vagy halál


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Web site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.

PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio